Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=hnpSvCPR6vA

Franz Liszt, compozitorul şi pianistul maghiar este privit ca una din figurile exponenţiale ale curentului muzical romantic, fiind considerat cel mai mare pianist al timpului său. A studiat cu Czerny şi Paganinin şi a fost influenţat de compozitori precum Berlioz, Paganini şi Chopin.

Între 1839-1848 a susţinut aproape o mie de concerte fiind aclamat în întreaga Europă. Începând cu 1848 s-a dedicat şi activităţii de compozitor, fiind apreciat pentru spiritul său înnoitor – crearea poemului simfonic, forma ciclică şi transformarea tematică sunt trei dintre principalele sale contribuţii.


Pianistul efectuează între 2 noiembrie 1846 – 24 ianuarie 1847 un turneu pe tărâmuri româneşti, începând cu Timişoara şi încheind cu Iaşi.

Prima vizită la AIUD

În secţiunea FOILETON a cotidianului clujean Mult és Jelen (ziar de ştiri din Transilvania), nr. 98 din 6 decembrie 1846 (duminica) aflăm:

Liszt în comitatul Alba de Jos. S-a împlinit într-un final vorba cântecului popular:

         Vino dragă! La Aiud, / Unde centru’ lumi-i cunoscut!

Deoarece pe data de 24 a lunii noiembrie anul curent, Liszt celebrul rege al pianului, a fost aici, în uralele şi aplauzele a numeroase personalităţi (notabilităţi) ai comitatului Alba de Jos. Două aspecte – pe care stimabilii noştri cititori îmi permit, dacă criteriul celor prezenţi îl voi neglija, deoarece nu aş putea să-mi dau seama dacă erau reprezentanţii comitatului, a oraşului Aiud, a asociaţiei şi a corpului instituţional al acestora, dar este destul faptul că l-au invitat pe marele virtuoz al pianului în Aiudul centrului lumii, cunoscut şi pentru spiritul, strada Varczagás şi multe altele, ceea ce maestrul în ziua mai sus menţionată a şi îndeplinit; cu o seară înainte numeroşi călăreţi au mers la marginea hotarului Aiudului să-l întâmpine şi de acolo l-au condus la restaurantul oraşului special luminat, unde cei prezenţi, respectiv eminenţele zonei – ce spun eu ? – a ţării l-au salutat prieteneşte; după aceea iute într-o trăsură împodobită a sosit la palatul administrativ al comitatului, unde în cinstea lui aştepta o cină grandioasă; tineretul colegiului reformat cu aproximativ 200 de făclii în strigătele interminabile de să trăiască! şi-a făcut apariţia sub geamurile sălii de mese unde l-a cinstit pe legendarul pianist cu cântece şi muzică de cor.

Şi tot cu această ocazie fiul eminent al profesorului Szász Károly, în numele tineretului aiudean a recitat o odă compusă de el însuşi, care s-a adeverit a fi cel mai gustat moment al marii sărbători, moment ce a fost răsplătit imediat de marele pianist cu o interpretare din marşul lui Rákóczi, ceea ce a demonstrat faptul că simte nu doar pianul ci şi sensibilitatea maghiară!

A doua vizită şi recitalul

În secţiunea FOILETON a aceluiaşi cotidian clujean Mult és Jelen (ziar de ştiri din Transilvania), nr. 102 din 20 decembrie 1846 (duminica) aflăm:

Ştiri din Transilvania. Liszt regele pianului a susţinut un splendid recital în sala mare a restaurantului din Aiud. De pe urma biletelor în valoare de 5 florin s-a strâns o sumă de peste 500 de florini, întregul venit legendarul pianist cu suflet mare l-a donat grădiniţei din Aiud. Baronul Kemény István în aceeaşi seară a oferit o cină grandioasă în onoarea artistului. Liszt în seara de 11 decembrie a sosit la Sibiu, de unde şi-a continuat drumul în direcţia Turnu Roşu, ocolind Braşovul spre Ţara Românească. Astfel că, cel de-al doilea oraş al ţinutului săsesc nu a putut asculta şi savura minunăţia artistului excepţional. Poena peccati!

Conform unuia dintre cei mai cunoscuţi cronicari contemporaniai Aiudului, Vita Zsigmond „…în viaţa lui Liszt, recitalul din Aiud a fost un eveniment nesemnificativ, dar în viaţa cotidiană a micului orăşel cu siguranţă a avut un impact major, impulsionând tineretul pentru intensificarea activităţilor artistice

Imagini din colecțiile Zempléni Múzeum, Szerencs – képeslapok regăsite și accesibile pe www.hungaricana.hu

SURSE:

Mult és Jelen, nr. 98 din 6 decembrie 1846, pg. 577

Mult és Jelen, nr. 102 din 20 decembrie 1846, pg. 595

Hitel, an VIII, nr. 12, 1943, Cluj, pg. 736-750

https://www.diaszporaalapitvany.ro/szorvanytallozo/feher-megye/nagyenyed/liszt-ferenc-nagyenyeden