La Biblioteca Batthyaneum o colecție surpriză de dantele, dintr-un eșantion premiat cu Marele Premiu la World Fair, St. Louis, 1904 și Esposizione Internationale di Milano, 1906
”Eu consider dantela una din cele mai frumoase imitații realizate vreodată după fanteziile naturii; dantela îmi evocă întotdeauna acele proiecții incomparabile pe care ramurile și frunzele copacilor le brodează pe cer, și nu cred că există o altă invenție a spiritului uman care ar putea avea o origine mai grațioasă și precisă.” Coco Chanel

Rămân puține lucruri de adăugat la o astfel de descriere a dantelei. Multe nu ar trebui adăugate în sine nici la informația din titlu.
Însă odată cu apropierea lunii decembrie, luna bucuriei și a frumuseții sărbătorilor de iarnă, a zilei de 1 decembrie când, ca niciodată în an, Alba Iulia este amintită, invocată și vizitată de mulți și măreț ilustrată pe mai toate canalele de comunicare naționale, dar și tot mai multe internaționale, ca oraș și simbol unic al sărbătorii naționale a României, se cuvine ca, aidoma numeroaselor comunități din lume și Alba Iulia să beneficieze de acel flux de informații noi sau cel puțin actualizate, făcute cunoscute opiniei publice, menite să-i întregească și imaginea de urbe culturală de secol XXI.
Sigur ne referim mai ales la valorile culturale de patrimoniu național aflate la Alba Iulia, valori acoperind o plajă tipologică largă, multe dintre acestea unice în lume, altele rămase unice printr-un complex de împrejurări și nu puține cu ecouri internaționale răsunătoare și de referință până azi la nivel mondial.
Din cea de-a treia categorie face parte și o colecție special amintită astăzi, respectiv cea de dantele de Halas (Ungaria) și bunuri conexe, realizate la inițiativa și pe baza schițelor desenate de transilvăneanul Árpád Dékáni, născut la 11 aprilie 1861 (Iara/jud. Cluj) şi decedat la 23 martie 1931 (Bărăbanţ/jud. Alba, unde a locuit şi este înmormântat).
Conform informaţiilor şi datelor bibliografice, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, Filială a Bibliotecii Naționale a României are în gestiune un adevărat fond Dékáni Árpád, în ceea mai mare parte rămas necunoscut până astăzi atât mediului științific în particular, dar și opiniei publice în general. Dacă e bine sau mai puțin bine că mai există și astăzi asemenea situații, rămâne să stabilească fiecare din cititorii acestui text.
Mica colecție de dantele de Halas și de alte bunuri conexe aparținând profesorului și artistului Dékáni Árpád, a fost donată bibliotecii din Alba Iulia (conform informațiilor primite).
În această colecție regăsindu-se mai mult ca sigur şi o serie de exemplare, unele poate chiar unice (conform reprezentanților Muzeului dantelei din Ungaria) din numeroasele dantelele schiţate de profesorul Dékáni (care a locuit și creat ani buni în comunitatea din Bărăbanț/Alba Iulia) şi realizate de şcoala de la Halas, precum şi:
- Matriţe de dantelă
- Fragmente de dantelă
- Planşe cu dantele sigilate cu ştampile de ceară şi etichete
- Fragmente de ţesături etnografice
- Eşantioane ţesături noi, ţesături brocart
- Afiş expoziţie
Pentru a pătrunde și suprinde importanța informațiilor de mai sus vă recomandăm să parcurgeți, în cele ce urmează, un scurt istoric cu informații și fotografii despre unicitatea acestor bunuri culturale regăsite în patrimoniul național al României, mai exact la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.
Pe lângă numeroasele expoziții de dantele organizate în ultimii ani în România, de instituții prestigioase din țară și străinătate – Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului / Muzeul Manufacturilor de Dantelă din Retournac/Franța, Muzeul Național Secuiesc – sperăm ca în viitorul apropiat și Alba Iulia să fie gazda unei asemenea expoziții, având în centru inclusiv renumita colecție de dantele de Halas, de la Biblioteca Batthyaneum.
Dékáni Árpád și începuturile celebrelor dantele de Halas (scurt istoric)
Artist decorator, profesor de desen Dékáni Árpád a proiectat primele prototipuri ale celebrelor dantele cunoscute sub numele de “dantelele de Halas”. Dékáni reuşeşte să combine în desenele sale reprezentări florale şi zoomorfe (cerbi, porumbei, păuni), profile de feciori şi fecioare cu jocul liniilor şi notei stilizate caracteristice curentului secession.
Pe baza desenelor sale Markovits Maria, una dintre cele mai bune absolvente (1897) a Școlii Regale Maghiare Industriale de Fete a reușit să finalizeze primele dantele, într-o tehnică cu totul nouă, devenind în scurt timp foarte apreciate, iar creatorii recunoscuți la nivel mondial. Toate dantelele de Halas realizate în perioada 1902-1906 au la bază desenele lui Dékáni.
Astfel la Târgul mondial de la St. Louis/SUA (World Fair, St. Louis) din anul 1904, precum şi la Expoziţia Internaţională de la Milano (Esposizione Internationale di Milano) din 1906 dantelele de Halas au primit Marele Premiu (Grand Prix).
Ministerul Cultelor şi Educaţiei la împuternicit pe Dékáni Árpád să organizeze cursuri de cusători de dantele. Cu această activitate organizatorică între 1902-1906 a pornit în teritoriu și mişcarea industriei casnice.
În luna decembrie a anului 1902, Asociaţiunea Maghiară pentru Meşteşuguri, a prezentat la expoziţia de Crăciun, primele modele a ceea ce vor deveni dantelele de Halas, fiind ulterior recunoscute ca unice la nivel mondial.
În catalogul expoziţiei pentru lotul cu nr. 21 apare menţionat:
“Dantele maghiare de Halas, din fir de aţă şi mătase. Cu modele de trandafiri, cerbi, boboci, blazoane, frunze, viţă de vie, florale, perforate, cu lebede, tuberoze, etc. Printre acestea un evantai din dantelă pentru Alice Roosevelt, comandat de Zseni József. Preţurile se regăsesc pe produse. Le-a proiectat Dékáni Árpád profesor de desen. Le-au realizat Szabady Eleonóra, Markovits Mariska, Lefkovits Rózsika şi Schreier Rózsika în localitatea Halas. Expuse de: Asociaţia femeilor din Kis-Kun-Halas”
Începând cu deceniul nouă al secolului al XIX-lea, la nivel european, au început să se manifeste tot mai intens în domeniul artelor aplicate încercări de a completa sau înlocui oferta pieţelor inundate cu produse industriale (realizate de maşini-unelte) cu produse artizanale, dorindu-se astfel revitalizarea unor tehnici manuale aflate în curs de dispariţie.
Alături de nevoia de înnoire prin tehnică s-a conturat şi dorinţa de a dezvolta o nouă artă care să se rupă total de stilurile artistice anterioare. Stilul nou, secession a fost circumscris de o interpretare aparte a naturii, de stilizarea nouă a motivelor acesteia, de influenţa ideilor puternice ale simbolismului, de descoperirea artei orientale, a tehnicilor vechi şi a simplităţii şi funcţionalităţii motivelor artei populare.
Aceste încercări şi-au avut sursa în Anglia, dar datorită marilor expoziţii internaţionale şi mondiale şi nu în ultimul rând datorită periodicelor dedicate domeniului artelor aplicate, aceste mişcări s-au manifestat concomitent pentru întreg continentul european.
Unul din principalii iniţiatori ai mişcării industriei casnice din partea maghiară a imperiul austro-ungar a fost transilvăneanul Dékáni Árpád.
La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea dantela a jucat un rol important în vestimentaţia femeilor. Evantaie, volane, gulere, manşete, batiste împodobite cu dantele completau îmbrăcămintea de ocazie a doamnelor. Însă majoritatea dintre acestea erau realizate din dantele produse de maşini imitând modele baroce şi rococo.
Tocmai din acest motiv, cum menționam în rândurile de mai sus, în numeroase state din Europa a apărut nevoia revitalizării dantelei artistice, realizate manual. În Anglia, Franţa, Belgia, Austria, în şcolile de artă aplicată au început să fie predate cursuri de proiectare şi realizare dantele. Proiectele, schiţele erau adaptate diferitelor tehnici mai vechi, însă motivele acestora au readus la viaţă lumea florei şi reprezentărilor de păsări în special, în stil secession. În monarhia austro-ungară cei mai cunoscuți în schiţarea şi proiectarea dantelelor au fost soții Johann und Mathilde Hrdlicka, a cărei dantele cusute în diferite şcoli erau des promovate în publicaţiile vremii.
În concluzie putem sublinia faptul că naşterea dantelei moderne maghiare se datorează lui Dékáni Árpád, iar realizarea ei lui Markovits Mária.
Printre personalităţile de la nivel internaţional care au primit cadou o dantelă de Halas, de-a lungul ultimului secol, respectiv ultimele decenii menţionăm pe: Alice Roosevelt (fiica preşedintelui SUA Theodore Roosevelt), împăratul Carol I al Austriei (ultimul împărat al Austriei) şi împărăteasa Zita, regina Juliana a Olandei, Papa Ioan Paul al II-lea (1996), împărăteasa Japoniei, prinţesa Hitachi a Japoniei (2000), regina Elisabeta a Regatului Unit, Laura Bush (soţia preşedintelui SUA George W. Bush), papa Benedict al XVI-lea.
SURSE bibliografice:
Thérèse de Dillmont, Les dentelles aux fuseaux : 1ère série, Mulhouse, 1909
D’Alq Louise, Traité de la dentelle au fuseau, Paris, 1879
Gussy von Reden, Klöppel-Spitzen, Leipzig, 1909
Houze Rebecca, Textiles, fashion, and design reform in Austria-Hungary before the first world war. Principles of dress, Londra & New York, 2016
Mrs Palliser Bury, History of Lace, Londra, 1865
Katalógus a Magyar Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításához az Országos Iparművészeti Múzeumban. Budapest, 1902.
Hevesi Erzsébet, Vermes Anna, Bélyeggyűjteménye, 4. kötet
Gudor Kund Botond, Útikalauz, Erdély-Hegyalja és térsége: rendkívüli természeti, történelmi és kulturális értékek, Gyulafehérvár 2020, p. 43 şi p. 273
Pamfile Tudor, Industria casnică la români. Trecutul şi starea ei de astăzi. Contribuţiuni de artă şi tehnică populară, Bucureşti, 1910
Louisiana Purchase Exposition, St. Louis, 1904 – Louisiana Purchase Exposition – The 1904 St. Louis Exposition & World’s Fair – Missouri Digital Heritage Hosted Collections (oclc.org), link 1, 2, 3, 4
Inca un egzemplu ca statul este un proprietar prost. Atit biblioteca cit si toate fondurile au fost luate cu japca ce comunisti, practic au jefuit proprietarul de drept care este biserica catolica. Nici dupa 30 de ani nu se doreste sa se faca dreptate si sa se restituie proprietarilor de drept. / De vreme ce fondul Dekani Arpad are specific unguresc este „normal” ca tilharii sa il faca uitat. / Va multumim ca ati facut public acest material dar ne lasa un gust amar in gura realitatea./ pentru THATZI cei de f(x) neamul si tzara: biserica nu va misca din loc nici cladirea, nici patrimoniul mobil al Battyneumului. Atit ca il va administra mai bine.
ApreciazăApreciază
Patrimoniul cultural național – manuscrise, incunabule, carte veche, arhivă, artă, arheologie, numismatică, etc. – de o valoare inestimabilă gestionat la Filiala Bibliotecii Naționale a României din Alba Iulia, respectiv la Biblioteca Batthyaneum merita, merită și va merita tot timpul atenția cuvenită din partea specialiștilor și a instituțiilor statului.
ApreciazăApreciază
Oare când se va deschide publicului Biblioteca Batthianyi?
ApreciazăApreciază
Pentru a primi un răspuns oficial vă rog să contactați conducerea interimară a Filialei Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia
https://www.bibnat.ro/Contact-s199-ro.htm
ApreciazăApreciază