«Itinerariul european al cartilor Bibliotecii Batthyaneum, prin liste, inventare si cataloage» este o expozitie inscrisa atat in programul Conferintei de Bibliologie a Catedrei de Istorie, Arheologie si Muzeologie a Universitatii 1 Decembrie 1918, cat si intr-o tematica europeana, privind rolul si locul cataloagelor, a inventarelor si a listelor de carte in formarea marilor biblioteci.
Expozitia de la Batthyaneum incheie o serie inceputa de Biblioteca Mazarin de la Paris, prin expozitia « De l’argile au nuage. Une archéologie des catalogues (IIe millénaire av. J.-C.-XXIe siècle) », continuata de Biblioteca Nationala Universitara din Strasbourg, prin expozitia « Métamorphoses ».
La vernisajul acestei expozitii au luat parte peste cincizeci de specialisti in biblioteconomie si istoria cartii, dintre care, cincisprezece, au fost oaspetii din strainatate ai orasului Alba Iulia. Prezenta acestora a demonstrat ca Biblioteca Batthyaneum releva o importanta dimensiune intelectuala si patrimoniala, de talie europeana, dar si existenta unei relatii de colaborare stiintifica dintre specialisti, indiferent de spatiul geografic in care isi desfasoara activitatea. Astfel, s-a observat ca, in calitate de martora a aventurii scrisului in toate formele sale, o biblioteca nu trebuie sa se rezume doar la depozitarea si gestionarea cartilor, ci trebuie sa treaca si la valorificarea stiintifica, bazata pe informare. Caci cartea, indiferent de suportul de scriere, – lut, lemn, pergamet, hartia manuala sau industriala, – poate interesa pe oricine, prin continut, dimensiune estetica sau prin provenienta si posesori.
Astfel, pentru prima oara, este prezentat intr-un circuit expozitional intregul parcurs istoric si european al cartilor si al valorilor bibliofile ale Bibliotecii Batthyaneum. Sunt expuse in format de manuscris, printre altele, catalogul cartilor aduse de Ignac Batthyany in Transilvania, alaturi de cele trei cataloage continand cartile cardinalului vienez Cristophoro Migazzi, listele cartilor de la Levoca, cataloagele Trinitarienilor si ale Iezuitilor, dar si catalogul bibliotecii episcopului Sigismund Sztoica, fondatorul scolilor catolice de la Alba Iulia. Si nu in ultimul rand, sunt expuse si o serie de cataloage tiparite, ale unor edituri si librarii europene, pe baza carora Batthyány si-a procurat o parte din carti. Aceste cataloage contin carti aflate in biblioteca institutului fondat la sfarsitul secolului al XVIII-lea, institut ce cuprindea, repet, si Observatorul astronomic.
Expozitia prezinta si cateva documente de mare valoare istorica si documentara, redactate de episcop in 1798, anul mortii sale: una dintre ciornele testamentului din 31 iulie, testamentul din 15 noiembrie, respectiv, o parte din listele inventarelor intocmite dupa moartea episcopului, survenita la 17 noiembrie. Sunt expuse si listele cartilor si ale colectiilor donate intre 1800 si 1949 de episcopii Transilvaniei, dar si de canonici si profesori ai seminariului teologic. Toate, alaturi de cataloagele si registrele de biblioteca, intocmite de bibliotecari, de la infiintare, pana la nationalizarea Institutului Batthyanian.
Acest eveniment stiintific si cultural ofera atat prilejul de a ne prezenta valorile bibliofile cat si prilejul de a-l elogia pe contele si episcopul savant Ignac Batthyany, cel care a dat intregii umanitati, acest dar incomensurabil, numit generic, BATTHYANEUM. (Dr. Doina Hendre Biro).
Expozitia se poate vizita pana la 1 august 2016, pe baza unei cereri aprobate de catre conducerea BNaR. Cererea se adreseaza direct sau prin telefon/internet, la adresa publicata pe acest blog sau pe site-ul BNaR. In mod exceptional, se va solicita, ca joi, 30 iunie a.c. sa se permita accesul liber al vizitatorilor, in contextul unor manifestari ocazionate de aniversarea a 275 de ani de la nasterea fondatorului.