Programul Capitala Mondială a Cărții a fost inițiat de UNESCO, în 1996, cu scopul de a încuraja și promova activități din sfera cărții și a lecturii cu impact local, dar și global, prin conferirea anuală a acestui titlu unui oraș, premiind astfel cel mai bun program de promovare a cărții. Programul are în vedere, de asemenea, susținerea activităților creative și inovative specifice, promovarea păcii, îmbogățirea culturală și dialogul inter-cultural prin educație, comunicare și împărtășirea de informații.

Orașele desemnate cu titlul de Capitală Mondială a Cărții își asumă promovarea cărților și a cititului și organizarea de activități pe tot parcursul anului.

Ziua în care orașele preiau oficial titlul de capitală mondială a cărții este 23 aprilie (în fiecare an) de Ziua Mondială a Cărții și Dreptului de Autor. Madridul a fost primul oraș care a primit acest titlu, în anul 2001.

MADRID, prima Capitală Mondială a Cărții, 2001 / Sursa: UNESCO World Book Capital, www.unesco.org

Listă orașelor care au fost desemnate de-a lungul timpului capitale mondiale a cărții:

Madrid (2001), Alexandria (2002), New Delhi (2003), Anvers (2004), Montreal (2005), Torino (2006), Bogota (2007), Amsterdam(2008), Beirut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erevan (2012), Bangkok (2013), Port Harcourt (2014), Incheon (2015), Wroclaw (2016), Conakry (2017), Atena (2018), Sharjah, (2019), Kuala Lumpur (2020), Tbilisi (2021)

Guadalajara a fost aleasă să poarte titlul de Capitala Mondială a Cărții în 2022

Începând cu 23 aprilie 2022, orașul Guadalajara din Mexic va fi Capitala Mondială a Cărții și, timp de un an, va găzdui numeroase evenimente și manifestări de promovare a cărții și lecturii.

GUADALAJARA – Capitală Mondială a Cărții în anul 2022 / Sursa: www.unesco.org

Planul general al programului de promovare a cărții depus de Guadalajara include, printre altele, redarea către comunitate a anumitor spații publice prin activități de lectură, folosirea lecturii ca liant social și a poveștilor pentru consolidarea mândriei de a aparține respectivelor comunități. Accent se va pune pe asigurarea accesului nediscriminatoriu la cărți, dar și pe rolul lor în promovarea schimbărilor sociale pozitive.

UNESCO și-a motivat decizia din acest an pe modul în care Guadalajara plănuiește să lucreze cu și prin cărți la promovarea incluziunii și a păcii.

ACCRA – noua Capitală Mondială a Cărții în 2023

După Guadalajara, Mexic, în 2022, orașul Accra din Ghana a fost desemnat Capitală Mondială a Cărții 2023, pentru accentul pe care l-a pus pe tineri și pe potențialul acestora de a contribui la propășirea culturii și bunăstării în Ghana. Programul propus de Accra caută să folosească puterea cărților de a activa tinerii, ca o modalitate eficientă de a modela generațiile următoare.

ACCRA – Capitală Mondială a Cărții în anul 2023 / Sursa: www.unesco.org

Programul vizează grupurile marginale cu un nivel ridicat de analfabetism, grupuri ce includ femei, tineri, migranți, oameni ai străzii sau persoane cu dizabilități. Printre măsurile propuse, se evidențiază consolidarea infrastructurii școlare și comunitare, dar și oferirea de sprijin instituțional pentru învățarea pe tot parcursul vieții și încurajarea culturii cititului.

Prin încurajarea sectorului editorial și al altor sectoare creative, programul își propune, de asemenea, să sprijine dezvoltarea competențelor profesionale pentru a stimula transformarea socio-economică a țării.

Printre activități se remarcă introducerea de biblioteci mobile pentru a ajunge la grupurile marginalizate, organizarea de ateliere care să promoveze cititul și scrisul de cărți, înființarea de centre de formare pentru tinerii șomeri și organizarea de competiții de prezentare a artei și culturii ghaneze.

Candidatura include, de asemenea, o componentă de susținere a drepturilor umane, al cărui scop este creșterea gradului de conștientizare publică a rolului libertății de informare și exprimare.

Surse:

https://en.unesco.org/news/guadalajara-named-world-book-capital-2022 https://www.ifla.org/news/guadalajara-named-as-world-book-capital-2022 https://en.unesco.org/news/accra-named-unesco-world-book-capital-2023 https://www.ifla.org/news/accra-announced-as-world-book-capital-2023