Băile Neptun din Herculane pe lista scurtă a celor mai periclitate 12 situri de patrimoniu din Europa.

Foto: https://www.europanostra.org/

Pe data de 14 decembrie 2021, Europa Nostra – Vocea Europeană a Societății Civile pentru Patrimoniul Cultural și Natural și Institutul Băncii Europene de Investiții au anunțat lista scurtă a celor mai periclitate 12 situri de patrimoniu din Europa, listă din care vor fi selectate cele 7 care vor beneficia de suportul financiar al Programului 7 cele mai periclitate 2022 (7 most endangered programme 2022).

Un comitet consultativ internațional, format din experți în istorie, arheologie, arhitectură, conservare, analiză de proiecte și finanțare.al Europa Nostra a ales Băile Neptun din Herculane pe lista scurtă de finaliști pentru unul dintre cele mai importante programe din Europa pentru protejarea patrimoniului.

Programul 7 cele mai periclitate 2022 a fost lansat în luna ianuarie 2013 de către Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții ca și co-fondator, respectiv Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Programul este susținut și de Programul Europa Creativă a Uniunii Europene, ca parte a proiectului de dezvoltare a unei rețele specifice a Europa Nostra, respectiv Patrimoniul nostru – Valorile noastre.

Acest program face parte dintr-o campanie a societății civile pentru a salva patrimoniul cultural al Europei aflat în pericol. Prin intermediul acestuia se dorește creșterea gradului de conștientizare în comunități, se realizează evaluări independente, se fac propuneri concrete și recomandări de acțiune. De asemenea, se oferă un grant de 10.000 euro per sit listat pentru a ajuta la implementarea unei activități convenite care va contribui la salvarea sitului. În cele mai multe cazuri, listarea unui sit periclitat devine catalizator și stimulent pentru mobilizarea sprijinului public sau privat necesar, inclusiv pentru finanțare.

Cele mai periclitate 12 monumente și situri de patrimoniu în Europa pentru 2022 sunt:

Podul Zogu (Albania)                                                                                                                 Récollets Convent, Nivelles (Belgia) Satul Doel și Peisajul Cultural (Belgia) Orașul Grădină La Butte Rouge, lângă Paris (Franța) Centrul istoric Stolberg (Germania) Băile Neptun, Băile Herculane (România) Palatul Orléans-Borbón, lângă Cádiz (Spania) Sinagoga din Híjar/Biserica Sf. Antonie, Híjar (Spania) Zona industrială a Lövholmen, Stocolm (Suedia) Fortăreața Crèvecoeur, Den Bosch (Olanda) Compoziții Sculpturale Buchach Primărie (Ucraina) Palatul Sanguszko (Ucraina).

Lista finală a celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa va fi dezvăluită în primăvara anului 2022.

Băile Neptun, Băile Herculane, România

Amplasată între un versant de munte abrupt și râul Cerna din sud-vestul României, clădirea Băile Neptun face parte din orașul termal Băile Herculane, una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa. Primele înregistrări documentate despre Băile Herculane datează din anul 153 d.Hr. De atunci, situl s-a aflat sub domnie romană, maghiară, otomană și austro-ungară.

Clădirea  Băilor Neptun a fost construită între 1883 și 1886, după planurile arhitectului Alpár Ignat, ca parte a Ansamblului Casino care a fost proiectat de către arhitectul austriac Wilhelm von Doderer. Situată pe un teren îngust, Băile Neptun au o suprafață totală de aproape 4.000 mp, adăpostind 63 de săli individuale de baie pentru tratament sau masaj și patru piscine comune de dimensiuni mai mari.

Proiectată în stil eclectic, clădirea Băilor Neptun are o fațadă principală tratată cu cărămidă aparentă, finisată parțial cu tencuială și îmbogățită cu ornamente. La momentul construirii sale, clădirea era cel mai modern spa din Europa. Centrul său de tratament medical s-a lăudat cu medici renumiți, precum și cu vizite ale personalităților eminente ale vremii care au venit să se bucure de activitățile culturale și de agrement oferite. Printre cei mai de seamă invitați s-au numărat membrii familiei regale habsburgice, printre care împărăteasa Elisabeta a Austriei – cunoscută sub numele de Sissi – și împăratul Franz Josef.

După căderea comunismului în România în 1989, stațiunea istorică Băile Herculane a continuat să se degradeze, inclusiv remarcabilele Băi Neptun, care au fost abandonate și au căzut în decădere odată cu abandonul total al clădirii din 2004 încoace. În ciuda faptului că au fost declarate monument de clasa A în anul 1980, Băile Neptun au suferit o degradare continuă, din cauza infiltrațiilor de apă și a intervențiilor neconforme executate după privatizare. Din cauza lipsei de finanțare, doi pereți structurali și un acoperiș s-au prăbușit în 2019. Ulterior o serie de intervenții temporare au fost executate cu ajutorul societății civile sub coordonarea unei echipe de voluntari, dar clădirea continuă să se degradeze în ritm alert.

Nominalizarea Băilor Neptun la Programul 7 Cele mai Periclitate 2022 a fost făcută de Asociația Locus, un ONG românesc cu sediul la Timișoara. Asociația Locus a fost creată în 2017 de tineri studenți și absolvenți arhitecți cu scopul ambițios de a salva complexul termal istoric sub platforma numită Herculane Project.

Ca strategie pe termen scurt, Asociația Locus propune o serie de mese rotunde cu părțile interesate și potențiali donatori pentru un proiect de restaurare și finalizarea lucrărilor de intervenție de urgență. Pe termen lung, aceștia propun ca Băile Neptun să-și păstreze funcția actuală de spa medical, dar cu funcțiuni adăugate de wellness, funcțiuni comerciale și sociale într-un sistem integrat. De asemenea, se recomandă continuarea unui parteneriat public-privat între administrația locală și ONG, care ar deveni manager de proiect al unui grup mai larg de părți interesate cu obiective clare.

Surse:

www.europanostra.org  

www.7mostendangered.eu

www.herculaneproject.ro

Băile Herculane – Herkulesfürdő – Herkulesbad trecut, prezent şi un alt viitor (CS)