„Cultură’n Șură” este un proiect cultural demarat în anul 2013 la inițiativa regizorului Victor Olăhuț. Proiectul își propune să înscrie pe harta culturală comunitățile de la sat prin revitalizarea teatrului ambulant și reinvestirea șurii ca spațiu de joc. Din echipa de implementare fac parte dramaturgul Flavius Lucăcel și actrița Florentina Năstase. De la prima ediţie, managerul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca, a susţinut desfăşurarea proiectului şi a devenit astfel un partener de tradiţie.

Începând cu anul 2013, în fiecare vară, proiectul „Cultură’n Șură” transformă șurile unor săteni în scene de teatru. În cadrul primelor 4 ediții, desfășurate între anii 2013-2016, caravana „Cultură’n Șură” a vizitat 11 sate și a prezentat trei spectacole de teatru ce au însumat 18 reprezentații. S-a înregistrat o medie de 200 de spectatori per reprezentație.

Proiectul a continuat şi în anii următori.

Astfel timp de nouă ani, Asociația Cultură’n Șură a fost neobosită în misiunea sa de a înscrie cât mai multe sate din România pe harta culturală și de a aduce în fața publicului marginalizat din mediul rural spectacole de teatru susținute de actori profesioniști. Peste 50 de comunități rurale au primit cel puțin o dată vizita unei trupe de teatru profesionist. Gazdele spectacolelor sunt gospodari din sat care își pun la dispoziție curtea pentru a fi transformată pentru câteva ore într-o veritabilă sală de teatru.

În cadrul proiectului „Satul și teatrul”, 15 iulie – 15 noiembrie 2021, derulat în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă Sălaj și co-finanțat de AFCN, Cultură’n Șură ajunge anul acesta în 12 comunități rurale din 8 județe: Veneția de Jos (Brașov), Husasău de Tinca, Ghida (Bihor), Gușterita (Sibiu), Nicolae Bălcescu (Vâlcea), Desești (Maramureș), Măgureni (Prahova), Sântamaria-Orlea (Hunedoara), Aluniș, Iaz, Bănișor și Horoatu Crasnei (Sălaj).

De ce este necesar proiectul Cultură’n Șură?

  1. Pentru că există un segment de public cu potențial ridicat dar neexploatat de instituțiile de cultură
  2. Pentru că un spectacol de teatru este un eveniment în jurul căruia se reunește comunitatea
  3. Pentru că oferim sătenilor un prilej de întâlnire cu actori profesioniști
  4. Pentru că deschide apetitul tinerilor pentru cultură și artă
  5. Pentru că este ceva firesc și nicidecum exotic!

SURSA informaţiilor şi imaginilor: www.culturansura.ro