Pe data de 18 mai a.c. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei întâmpina opinia publică, pe contul de facebook al instituţiei cu următoatea întrebare:
Ce cadou mai frumos poate primi un muzeu de istorie, de Ziua Internațională a Muzeelor, decât încă o „piesă” din trecut, care să-l ajute să reimagineze istoria?
Conform informaţiilor publicate în perioada ulterioară descoperirii, de pe acelaşi cont al instituţiei, aflăm faptul că:
„…în timpul lucrărilor de modernizare de pe Bulevardul 21 Decembrie, mai exact în timpul săpării unei gropi pentru montarea unui stâlp, la sud de Clinica Stanca, s-a descoperit un sarcofag roman intact, de copil, care aparține necropolei de est a orașului roman.
Descoperirea a fost făcută de colegii de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, respectiv de cercetătorul Adrian Ursuțiu și de Nica Ciubotaru, masterandă la Facultatea de Istorie din cadrul UBB. Aceștia au anunțat Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, care a preluat sarcofagul.
Descoperirea este una rară din două motive principale:
1. Sarcofagele sunt piese rare oricum. Acest sarcofag este chiar din piatră locală. În sarcofage se înmormântau doar persoanele importante. În cazul de față, avem de-a face cu copilul unei persoane importante.
2. Sarcofagele intacte sunt și mai rare. În general, cele care se găsesc sunt deja jefuite încă din epoca romană.
Sarcofagul intact descoperit aici a stârnit astfel curiozitatea tuturor.” (conform Muzeul National de Istorie a Transilvaniei – https://www.facebook.com/mnitcluj/)
Patrimoniul cultural al României beneficiază în continuare de concursul şi sprijinul unor specialişti a căror activitate dedicată merită cunoscută de către fiecare dintre noi.
Felicitări echipei de arheologi de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.