Proiectul Ambulanţa pentru Monumente a fost inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României după cum urmează:

Asociația MONUMENTUM – Ambulanța pentru monumente Transilvania Sud

Asociația PRIN BANAT – Ambulanța pentru Monumente Banat

Asociația VERNACULAR – Ambulanța pentru monumente Arad

Asociația ARHAIC – Ambulanța pentru monumente Sălaj

Asociația ACTUM – Ambulanța pentru monumente Moldova Nord

Asociația Atelierul de Patrimoniu – Ambulanța pentru monumente Muntenia Nord

Scopul proiectului este de a acționa eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător.

Prin intermediul acestei iniţiative, acestui proiect se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunitaților locale sub stricta supraveghere și îndrumare a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice. Acest proiect a fost de fapt răspunsul la lipsa de reacție a comunităților, a ministerului de resort și a autorităților în fața amenințărilor de distrugere accelerată a patrimoniului.

Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcție necesare, „Ambulanța pentru monumente”, a cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, acționează pentru punerea în siguranță a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare.

Obiectivele Ambulanței pentru monumente sunt:

  • Implicarea comunităților în acțiunile de salvgardare sustenabilă a patrimoniului
  • Salvgardarea patrimoniului imobil și realizarea evidenței patrimoniului
  • Creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor prin educație non-formală și informală participativă după sistemul „hands on training”
  • Recuperarea tehnicilor tradiționale și a materialelor locale
  • Creșterea nivelului filantropiei și crearea de noi audiențe pentru patrimoniu.

Anul trecut, proiectul de educaţie, formare şi sensibilizare „Ambulanța pentru Monumente” (România) a câştigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu, Europa Nostra 2020 (cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului).

Ambulanța pentru Monumente a obținut cele mai multe voturi exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat peste 12.000 de cetățeni din întreaga Europă.

Într-un scurt interviu acordat Europa Nostra, Eugen Vaida și Veronica Vaida, arhitecți ai Asociației Momentum și fondatori ai Ambulanței, s-au arătat încântați de rezultat:

„Implicarea comunității în conservarea patrimoniului, formarea practică a tinerilor specialiști, recuperarea tehnicilor tradiționale și a resurselor materiale locale și accentul pus pe sustenabilitate sunt trăsăturile fundamentale care determină succesul abordării noastre față de salvagardarea patrimoniului.

Premiul [Publicului] contribuie la promovarea misiunii noastre și ne întărește gândurile privind extinderea proiectului și în alte țări europene în care monumentele se confruntă cu forme similare de abandon.”

DONEAZĂ şi SUSŢINE PROIECTUL

Într-o campanie permanentă de a informa opinia publică cu privire la iniţiativele şi proiectele care au în vedere protejarea şi cunoaşterea patrimoniului cultural din România, precum şi pentru a le susţine prin promovare, www.bibliotecapatrimoniului.com îşi propune să prezinte periodic rezultatele şi perspectivele acestora.