Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia fondata impreuna cu Observatorul astronomic la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de catre episcopul Transilvaniei, contele Ignac Batthyany, a devenit din anul 1962, prima filiala a Bibliotecii Nationale a Romaniei.

Va invitam sa o descoperiti treptat, impreuna cu istoricul  fundatiei, a carei traditie dorim sa o reinnoim, intitulata „Societas Litteraria Assiduorum”: obiectivele, dezideratele, proiectele, rezultatele episcopului savant, toate ascunse in spatele batranelor ziduri ale fostei Biserici a Trinitarienilor.

In intentia de a cultiva pasiunea pentru istoria bibliotecilor, a cartilor, dar  si a colectiilor arheologice si muzeale, acest blog va propune o platforma de dezbatere si o biblioteca activa, in care sa gasiti intr-o forma sau alta, bibliografii largite, cu tot ce au scris cei care i-au trecut pragul. Si nu in ultimul rand, dorim sa pledam si pe aceasta cale, pentru conservarea cladirii si a colectiilor si inscrierea conservarii ca principala functie a Bibliotecii Batthyaneum.  Pentru a reda valorile institutului mai vizibile,  propunem comunicarea multi-lingva si pe domenii diferite.

Incepem printr-o prezentare sintetica a uneia dintre cele mai importante colectii, cea de manuscrise, formata din 1778 unitati bibliografice ilustrand religia, istoria si cultura medievala europeana si transilvaneana. Desi 648 de lucrari prezentate in 765 de volume, dateaza dinainte de 1526, cele mai valoroase raman cele aproximativ trei sute de volume de manuscrise-codice medievale occidentale, reprezentand 80 % din totalul celor pastrate în Romania. Dintre acestea o suta sunt copiate pe pergament,  iar 66 sunt bogat anluminate.

Manuscrisele de la Batthyaneum prezinta aspecte  inedite de caligrafie si dispunere a textului, dar interesul cercetatorilor este starnit si de continutul gloselor si al insemnarilor manuscrise, ca si de ex-libris-uri, ca marca de proprietate. Sunt frecvente cazurile de interfoliere a unor  pagini din alte manuscrise cu continut muzical sau literar. Estetica paginilor este sustinuta de rubricatura si de initialele de forme si dimensiuni variabile, historiate cu figuri umane sau animale fantastice, sau de ornamentele cu motive geometrice, vegetale si  zoomorfe. Legaturile din lemn invelit cu piele si garnituri metalice cu rol de protectie sunt  in putine cazuri autentice,  totusi au un important rol decorativ.

Cel mai vechi codice occidental medieval, Codex Aureus sau Das Lorscher Evangeliar. I. Theil / Evangheliarul de la Lorsch. Partea I./, este  jumatatea unui tetraevangheliar latin pe pergament realizat in jurul anului 800 la comanda lui Carol cel Mare probabil la Schola Palatina din Aachen. Manuscrisul copiat cu cerneala de aur este celebru si prin calitatea exceptionala a ornamentarii: 202 pagini decorate cu frize policrome, 12 pagini de canoane biblice ilustrate, 3 tablouri in plina pagina, dintre care doua reprezentand portretele evanghelistilor Matei si Marcu, un frontispiciu miniat si alte doua pagini cu scriere ornamentala.

Alte manuscrise medievale occidentale deosebit de importante, sunt :  Lectionarium, s. XI,  Haymo Antissidoriensis obs. : Homiliae de tempore,  s. XII, Codex Iustinianus, s. XIII, Biblia Sacra, Paris, s. XIII, Psalterium Davidicum cum calendario, s.XIII, Contionale OM, s. XIV,  Missale Strigoniense, Bratislava, 1377, Horae canonicae Latinae et Gallicae, s. XIV, Hadamar de Laber: Jagd, s.XIV, Promissio Andreae Vendramini ducis Venetiarum, Venezia, 1476.  Acestea sunt reprezentative atat pentru vechime, cat si pentru continut, provenienta si posesorii anteriori, si nu in ultimul rand pentru calitatea  artistica, ele fiind purtatoarele stilurilor unor faimoase scoli de miniatura medievala din Europa.

Exemplificam printr-o pagina a manuscrisului citat, Missale Strigoniense, 1377.

Missale Strigoniense, 1377