CURIOZITĂŢI STATISTICE cu privire la patrimoniul bibliofil din Filiala Biblioteca Batthyaneum (cronologie, provenienţă/localitate tipărire, limbă, tematică, tipografi/tipografii)

Lucrul impresionant la o bibliotecă este faptul că e îndeajuns de încăpătoare pentru lumea întreagă, fiind în același timp suficient de mică ca să se potrivească în oraşul, comunitatea unde trăim sau/şi ne desfăşurăm cea mai mare parte din timpul nostru”

În câteva texte deja publicate pe blog subliniam importanţa existenţei, cel puţin a variantei intermediare de catalog tradiţional (alfabetic) digitizat, ca prim instrument cu acces, de preferat inclusiv online, pentru un contact structurat şi organizat cu evidenţa generală a patrimoniului deţinut de o bibliotecă.

Conform studiilor publicate cu privire la colecţia de carte veche (secol XVI-XVIII) din patrimoniul Filialei Biblioteca Batthyaneum, aceasta numără aproximativ 24.000 unităţi. Dintre acestea un număr de 19. 792 au o fişă de descriere generală (completate până aprox. anul  2000) în cadrul catalogului alfabetic tradiţional (fizic accesibil la sediul bibliotecii) care până nu demult era singura variantă de căutare conform legilor în vigoare a titlurilor din această tipologie de patrimoniu, respectiv carte veche.

Cum menţionam într-un text anterior, toate aceste fişe au fost digitizate (scanate, organizate prin redenumire fişier digital) în intervalul 2016-2019. În perioadă 2019-2020 un număr de 5070 de fişe din totalul menţionat anterior au fost prelucrate şi organizate după 5 criterii (statistice): cronologie, limbă, localitate de tipărire/editare, tematică şi tipografi/tipografii.

În cele ce urmează veţi putea parcurge date statistice cu privire la cel puţin 5070 de volume de carte veche (unele fişe descriu cartea, dar multe dintre ele au mai multe volume), reprezentând peste 25 % din fişele existente în prezent, respectiv peste 20 % din volumele de carte veche din bibliotecă, ţinând cont de următoarele criterii:

  • Cronologia

1232 u.b.-uri sunt din secolul al XVII-lea

723 u.b.-uri sunt din secolul al XVI-lea

2710 u.b.-uri sunt din secolul al XVIII-lea

  • Localitate de tipărire/editare

Fişele prelucrate indică faptul că aceste volume au fost tipărite în peste 282 de localităţi din Europa, respectiv în 27 de ţări.

!!! Pe acest link puteţi accesa o hartă interactivă cu datele statistice aferente

  • Limba

Fişele prelucrate indică faptul că aceste volume au fost tipărite în peste 26 de limbi

  • Tematica

Fişele prelucrate indică faptul că aceste volume abordează subiecte din peste 33 de domenii diferite

  • Tipografi/tipografii

Fişele prelucrate indică faptul că aceste volume au fost tipărite la şi de către  peste 40 de tipografii / tipografi din întreaga Europă, incluzând celebrele dinastii de tipografi de pe bătrânul continent

Sperăm ca în cel mai scurt timp să existe deschidere şi susţinere din partea conducerii şi responsabililor instituţionali ai Bibliotecii Naţionale a României pentru ca utilizatorii/cercetătorii să poată beneficia public – cât mai repede posibil – de rezultatele acestui proiect menit să ofere un grad mai mare de accesibilitate prin instrumente de căutare digitale la date generale privind patrimoniul Filialei Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.