Ce reprezintă bibliotecile, lectura, cartea pentru România, comunitățile, respectiv cetățenii ei?                               

Ce ar trebui făcut în acest sens și pentru bibliotecile publice din România ?                                 

Merită și trebuie oare ca și acestea să (re)devină centre moderne de acces la noi cunoștințe și cultură în general ?

Sunt întrebări care pot primii multe răspunsuri, din partea multora, cu puncte diferite de vedere și poziții de decizie sau nu diferite.

Recent viceprim-ministrul Poloniei Piotr Gliński, care ocupă și portofoliul Ministerului Culturii, Patrimoniului Cultural și Sportului, în calitate și de președinte al Comitetului pentru beneficii publice a prezentat luni (21 iunie 2021) continuarea Programului Național pentru Dezvoltarea Lecturii și în perioada 2021-2025.

În termeni financiari, acesta este cel mai mare program multianual dezvoltat de Ministerul Culturii, Patrimoniului Național și Sportului, în cooperare cu Ministerul Educației și Științei. Valoarea programului multianual (2.0, 2021-2025) se ridică la aproximativ 238 milioane de euro.

Trei instituții naționale de cultură vor fi implicate în coordonarea acestui program: Biblioteca Națională a Poloniei, Institutul Cărții și Centrul Național pentru Cultură din Polonia.

Împreună acestea vor implementa prioritățile Programului, care sunt următoarele:

  • Prioritatea 1: Îmbunătățirea ofertei bibliotecilor publice
  • Prioritatea 2: Investiție în infrastructura bibliotecilor publice
  • Prioritatea 3: Achiziționarea de noi publicații pentru facilitățile preșcolare și bibliotecile școlare și pedagogice
  • Prioritatea 4: Program de granturi pentru biblioteci și promovarea lecturii

Programul își propune să promoveze lectura în Polonia și să creeze condițiile necesare pentru dezvoltarea lecturii, prin încurajarea atitudinii pro-lectură și întărirea rolului bibliotecilor publice, pedagogice și școlare ca centre locale comunitare și porți deschise către cultură și cunoaștere.

Guvernul polonez va aloca 59 % din suma totală și beneficiarii vor trebui să finanțeze diferența de 41 % ca și contribuție proprie.

Este important de menționat și faptul că, conform declarației ministrului culturii, guvernul Poloniei a mărit cu 40 % fondurile alocate pentru perioada 2021-2025 aferente Programului Național pentru Dezvoltarea Lecturii față de alocarea pentru primii cinci ani de program desfășurați în intervalul 2016-2020.

În comparație cu bugetul programului multianual specific al guvernului Poloniei, respectiv al ministerului de resort avem bugetul aproximativ al Ministerului Culturii din România pe anul 2021, respectiv 191 milioane de euro.

Ne putem opri la această informație ca fiind un adevărat răspuns final și pentru întrebările de la începutul acestui text?                                                                                               

Sau mai degrabă putem considera comparația și informațiile de mai sus un alt punct de pornire pentru o serie de noi campanii și programe naționale necesare și menite să susţină ceea ce se vehiculează oral și online mai ales și anume cultura face diferența între ”a vrea dezvoltare” și ”a cunoaște, a înțelege de ce, cu cine și cum vrem să facem/organizăm dezvoltarea noastră ca și oameni, comunități, țară

SURSE:

https://www.thefirstnews.com/article/poland-to-spend-eur-238-mln-to-promote-reading-22723

https://bn.org.pl/en/news/4343-national-reading-development-programme-2.0-adopted.html

http://warsawpoint.com/news/16468-govt-increases-funds-for-national-reading-development-programme.html

https://www.youtube.com/watch?v=uQ3B_tLCuMk

https://culturaladuba.ro/cum-se-imparte-bugetul-ministerului-culturii-pe-2021-festivalul-enescu-si-timisoara-capitala-culturala-europeana-printre-prioritati/