Festivalul „Dilema Veche” a fost  deschis anul acesta de Acad. Mugur Isarescu, Presedinte al Consiliului de administratie si Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, cu conferinta „Economia romaneasca și banca centrala in drumul spre modernitate si europenitate„.

Dilema_veche_2016_1 Dilema_veche_2016_2 Dilema_veche_2016_3

Dilema principala , migratia si consecintele acesteia in plan national si international, a fost pusa in dezbatere si prezentata  de analisti politici, de diplomati si de reprezentanti al cultului crestin si mozaic, dupa urmatorul program: sambata 27 august, a avut loc dezbaterea moderata de Mircea Vasilescu, intitulata: „Shared Space, Divided Society – Migration, Democracy and the Future of Europe„, care i-a avut ca invitati pe Carl Henrik Fredriksson, Judith Vidal-Hall si Martin Simecka. A urmat Clubul Ambasadorilor, cu ES Angela Cristea, Sefa Reprezentantei CE in Romania, ES Hans Klemm – ambasadorul SUA in Romania, ES George Maior,  ambasadorul Romaniei in SUA si ES Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei in Romania, care au  acceptat dialogul pe aceeasi tema, moderat de Sever Voinescu.

In sfarsit, dezbaterea temei s-a incheiat duminica 28 august, cu dialogul intitulat Migratia religiei sau religia migratiei”. La intrebarile formulate de ES Theodor Baconschi, au raspuns ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului si ES Rafael Shaffer, Rabinul Romaniei.

Acordul semnat intre Conducerea Bibliotecii Nationale a Romaniei si organizatorii Festivalului, a permis primirea la Biblioteca Batthyaneum a invitatilor si participantilor la manifestarile derulate la Alba Iulia. Programul de vizitare, intocmit  pe baza listelor de inscriere si a solicitarilor adresate direct de catre organizatori, a cuprins expuneri si prezentari ale Aulei Magna, a expozitiei „Itinerariul european al Bibliotecii Batthyaneum prin liste, inventare si cataloage” si pentru prima oara, a Observatorului astronomic.

In aceste conditii, timp de trei zile, institutul batthyanian a fost vizitat cu entuziasm de 420 de persoane, majoritatea veniti pentru festival, dar si de locuitori ai orasului, care au profitat de aceasta neasteptata oportunitate.

Dilema_veche_2016_4 Dilema_veche_2016_5

Dilema_veche_2016_6 Dilema_veche_2016_7

A fost si prilejul fericit de a-i primi in Batthyaneum pe cativa dintre inaltii invitati, care si-au exprimat dorinta si disponibilitatea de a vizita importanta, enigmatica si deosebit de valoroasa biblioteca. Seria vizitelor, deschisa de Domnul Mugur Isarescu, continuata de alte personalitati, printre care o amintim pe Doamna Judith Vidal-Hall si pe Domnii Theodor Baconschi si Sever Voinescu, a fost inchisa luni de ES Rafael Shaffer.

Dilema_veche_2016_8 Dilema_veche_2016_9 Dilema_veche_2016_10

Domniile lor si-au exprimat bucuria si surpriza de a putea vizita acest minunat loc.  Un loc plin de dar si de har, care nu doar uimeste si incanta, ci  transmite de peste doua sute de ani, atatea vechi dileme!

Publicitate