Bibliotheca Telekiana (Biblioteca Teleki-Bolyai, Teleki-Bolyai Konyvtar), construita la Targu-Mures dupa planurile arhitectului vienez Ignatz Schlaff, a inceput sa functioneze din anul 1802 sub atentul control al fondatorului ei, contele Samuel Teleki. Poate fi considerata a doua biblioteca publica, urmata incepand din 1817, chiar de o a treia, Biblioteca Brukenthal din Sibiu, ambele urmand seria deschisa de Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, fondata in 1798 de contele episcop Ignac Batthyany.
Cam in aceeasi perioada au inceput sa functioneze in Transilvania trei biblioteci in sensul acceptat la sfarsitul secolului al XVIII-lea- inceputul secolului al XIX-lea al termenului de biblioteca publica. Toate au in comun fondatori eruditi, pasionati de bibliofilie si mecenati provenind din familii aristocratice si nobiliare, care au detinut inalte functii, servindu-i nu doar pe Habsburgii ci si Transilvania. Tot la fel de interesanta este observatia ca cei trei au avut religii si chiar nationalitati diferite.
Contele Samuel Teleki (1739- 1822) a studiat in cateva orase protestante ale Europei, precum Basel, Utrecht, Leyde si Paris. In 1784 a publicat la Utrecht, prima editie critica a operei lui Ianus Pannonius intitulata „Poemata. Quae uspiam reperiri potuerunt omnia”.
In contextul reformelor iozefine, in 1787 a fost chemat la Viena unde i s-a incredintat functia de vice-cancelar, iar din 1791 pana la sfarsitul vietii, pe cea de cancelar al Transilvaniei. Calatoriile de initiere ca si perioada de lung sejur in capitala, i-au permis sa isi satisfaca nevoia de cunoastere si i-au sporit sansele de a descoperi si achizitiona carti rare pentru biblioteca sa personala. Chiar se afirma ca Teleki ar fi cumparat carti din 25 de orase ale Europei.
Biblioteca este constituita din doua mari fonduri: primul este cel care i-a apartinut contelui, numarand 40.000 de unitati bibliografice, printre care – 66 de incunabule si editii rare provenind din mari case de editura europene si editia princeps in 33 de volume a cunoscutei Enciclopedii scrise de Diderot si D’Alambert.
Bibliotecii i se mai spune Teleki-Bolyai, caci cuprinde un al doilea fond insemnat, de circa 80.000 de carti care au apartinut matematicienilor Farkas Bolyai si Janos Bolyai. Biblioteca a crescut si prin aditionarea cartilor bibliotecii fostului Colegiu Reformat, respectiv a bibliotecii Manastirii franciscane din Calugareni. Recent restaurata, aceasta biblioteca in care se pastreaza cele peste 200.000 de carti si documente catalogate, aranjate in mobilierul initial dupa gustul si dupa criteriile de aranjare si indexare ale fondatorului, este o bijuterie din comoara mostenita de la predecesorii nostri. (D.H.B)
(Imaginile sunt preluate dupa http://www.telekiteka.ro/index.php?m=konyvtaralapito// copyright 2006 – http://www.telekiteka.ro | minden jog fenntartva | design – Creative Solutions).